Wednesday, May 13, 2015
Pizza de casă cu blat subțire și aromat
La trei căni de făină am pus o cană și jumătate de apă (măsurate cu aceeași cană), o nucă de drojdie (cam zece grame) înmuiată-ntr-o lingură de lapte cu o pișcătură de zahăr. Am mai pus în aluat un vârf de linguriță de sare și unul de zahăr, o linguriță de oregano uscat, una de busuioc uscat și trei linguri de ulei de măsline extravirgin. Am frământat aluatul un sfert de ceas, cu mâna, să intre aer în el. E gata când e fin, se desprinde ușor de pe mână și e ușor elastic (am folosit făină albă tip 650).
După un ceas de crescut sub ștergar, aluatul a fost gata de lucru.
Un alt lucru important: sosul. Poate fi simplu, din roșii zdrobite – perfect, între noi fie vorba. Dar poate fi și altfel, tot perfect (perfecțiunea are multe fețe): o cutie mare de roșii fără pieliță, o cană de apă, doi căței de usturoi, câteva frunze verzi de busuioc, o lingură de oregano, o lingură de chimen, enibahar și coriandru (împreună cu toatele) zdrobite în mojar și apoi puse în oală, o linguriță de sare și una de zahăr. Se fierbe sosul pe foc mic o jumătate de ceas și se lasă la răcit. Apoi se întinde peste blat. Partea faină e că poate fi pus peste pizza după ce aceasta e scoasă din cuptor. Cu puțin ardei iute, obțineți o alternativă sănătoasă la ketch-up-ul picant. A, da, sosol care rămâne mai poate fi fiert o dată (cinci-șase minute) apoi poate fi păstrat în frigider, sub capac, două-trei săptămâni. Sau poate fi pus a doua zi pe paste.
Am întins aluatul în tavă, subțire. Peste el, sos, brânzeturi, ciuperci champignon (folosesc mereu proaspete, cele din conservă mi se par oribile) tăiate în lamele subțiri și bacon feliat subțire. Am mai pus și un simulacru de prosciutto crudo, cumpărat din Kaufland (e criză, în puii mei) cu 9 lei zece felii subțiri. M-am orientat totuși spre cel cu mai puține substanțe pe lângă carne.
Labels:
PIN IT
Gozleme
Ingrediente pentru reteta de Gozleme
pentru foi:
500 gr faina
3 linguri ulei
1-2 lingurita de sare
1 plic de drojdie uscata (7 gr )
1 lingura zahar
apa calduta
pentru umplutura de carne:
300 gr carne tocata
1 lingurita sare
1 ceapa
1/2 legatura frunze patrunjel tocate
1/2 lingurita sumac
un praf de cimbru uscat
pentru umplutura de cartofi:
3 cartofi maricei
100 gr cas de oaie framanatat cu sare sau orice branza sarata, telemea…
100 gr unt topit pentru uns gozleme
* se pot umple cu orice fel de compozitie care va place
Mod de preparare pentru reteta de Gozleme
Umplutura de carne: intr-o tigaie caliti usor o ceapa tocata marunt. Adaugati carnea tocata si cand se albeste pe toate partile puneti apa rece cat sa o acopere. Adaugati sare, cimbru uscat si sumac. Acoperiti cu un capacel si lasati la foc domol pana scade. Trageti de pe foc si lasati sa se raceasca.
Umplutura de cartofi: puneti cartofii curatati si taiati in bucati, la fiert ca pentru piure. Cand sunt fierti scurgeti de apa si cand s-au racorit usor pasati-i impreuna cu branza sarata pe care alegeti sa o folositi.
Pentru foile de gozleme, inarmati-va cu putintica rabdare. Deci… eu va zic cum am procedat eu pentru ca nu am folosit drojdie proaspata, ci la plic
Pe planseta infainata si cu ajutorul unui sucitor veti incepe sa lucrati foile de gozleme, pe care le veti umple cu cate putintica compozitie. Luati cate o farama de aluat, fix cam cat un ou mic si intindeti-o bine, la rotund, cat de marimea unei farfuri, pana ce devine putintel transparenta. Apoi pe o jumatate a ei puneti cate putin din compozitie respectiva si apoi impaturiti, obtinand astfel o semiluna. Le prajiti usor pe ambele parti, in tigaia incinsa, fara sa fie unsa cu ceva. Veti vedea ce frumusel se umfla si nu aveti spaime, nu e un aluat crocant, nope… sunt moi si… mmm… gozleme superbe!
Imediat ce le scoateti pe o farfurie le ungeti pe ambele parti cu unt topit. Procedati in acest mod pana ce terminati intreaga cantitate de aluat de intins, umplut, prajit si uns. Intre timp mai infulecati cate una, parol ca asa am procedat…
Labels:
gustari
Subscribe to:
Posts (Atom)